Maar wil je echt alles weten?

Soms wil ik veel zeggen maar doe ik dat niet. Is het angst? Schaamte? Het me niet kwetsbaar durven opstellen? Ik weet het zelf ook niet precies. Vooral als het gaat over het delen van de wat mindere kanten van mijn gezondheid ben ik wat terughoudender. Dan denk ik: ‘maar wil je echt alles weten?

Is het raar..

dat ik me gek voel wanneer ik het heb over mijn gezondheid. Vaak vraag ik me af of mijn boodschap wel goed overkomt. Ik zoek geen medelijden. Absoluut niet!

Soms is het zo simpel als mijn ei kwijt willen. Gewoon even kunnen zeggen dat ik me niet topfit voel. Maar om de 1 of andere reden heb ik allerlei scenario’s in mijn hoofd waarvan ik overkom als een zeur.

zo ga ik me dus niet meer openstellen..

Oké, misschien heb ik een idee waar deze gedachten vandaan komen. Wanneer ik tijdens gesprekken een ‘life update’ gaf aan verschillende mensen, kreeg ik een voor mij verassende reactie. “Kijk vooral naar wat WEL goed gaat!” of “En wat nou als je probeert actiever te zijn? Sporten geeft vaak energie..”.

Ik snap heel goed dat deze mensen mij op hun manier probeerde te helpen. Dat deel kan ik dan ook erg waarderen. Alleen was het eerste waar ik op zo’n moment aan dacht van ‘huh.. hoe kom ik over?’. Klinkt wat ik vertel zo vreselijk negatief dat ik adviezen krijg over ‘positiever’ zijn..?

Dat maakte dat ik langzamerhand steeds minder ging delen over wat ik ECHT voelde. Ik had een ‘ zo ga ik me dus niet meer openstellen’ attitude. Want ja, in mijn realiteit werd ik totaal niet begrepen. Ook als ik probeerde uit te leggen dat ik het allemaal niet zo negatief ervaarde of zag.

Maar wil je echt alles weten?

Nu ik me bewuster ben dat ik geen echte antwoorden geef op gezondheidsvragen, ga ik dit anders doen. Sowieso zal ik de vraag maar wil je het echt weten erin gooien. Niet om te testen hoe oprecht iemand is, nee. Meer als introductie om te laten weten dat het allemaal heftig kan klinken, maar ik er meestal goed mee om kan gaan.

Chronisch zieke worden in mijn persoonlijke ervaring vaak verkeerd begrepen. Ik kan je van alles vertellen als ik geloof dat je mij niet anders gaat behandelen. Rekening houden is lief maar ga niet voor mij bepalen of ik iets kan omdat ik je net een heftig verhaal vertelde. Ik ben ook gewoon mens.

Lees ook:

Leave a Comment

Your email address will not be published.